Sejarah Perkembangan Shaklee

Shaklee telah bertapak lama di dunia. Mari kenali kisah sejarah Shaklee dan perkembangan.

Tahun 1915

image

Dr Forrest C. Shaklee mencipta Vitalized Minerals iaitu salah satu multivitamin yang pertama di dunia.

Tahun 1956

Dr. Forrest C. Shaklee menubuhkan syarikat berlandaskan philosophy of Living in Harmony with Nature®, yang komited dalam penghasilan produk untuk memperbaiki kesihatan manusia dan bumi.

Tahun 1960

image

Shaklee memperkenalkan Basic-H ® Pembersih organik Pekat, pembersih pelbagai guna bukan toksik dan mesra alam yang pertama di dunia.

Tahun 1961

Shaklee memperkenalkan Protein segera, satu daripada pengasingan protein soya yang pertama di dunia.

Tahun 1972

image

Shaklee memperkenalkan salah satu detergen pakaian erbiodegradasi pertama di dunia, yang tidak mengandungi fosfat, nitrat dan borat.

Tahun 1977

Shaklee tersenarai di Bursa Saham NewYork.

Tahun 1981

Shaklee memperkenalkan sistem penghantaran siaran pertama berasaskan tumbuhan berterusan untuk Vitamin C.

Tahun 1982

Shaklee menjadi syarikat Fortune 500.

Tahun 1983

Lelaki Amerika pertama yang menawan Mt Everest tanpa oksigen tambahan telah dikuasakan oleh pemakanan Shaklee.

Tahun 1986

image

Penerbangan tanpa henti ke seluruh dunia yang pertama pada Voyager telah dikuasai oleh pemakanan Shaklee. Shaklee menyumbang sokongan dari segi kewangan dan pemakanan untuk ekspedisi pertama, yang direkodkan, ekspedisi ke Kutub Utara, yang diketuai
oleh National Geographic explorer yang memenangi anugerah Penjelajahan kutub, iaitu penulis dan pendidik, Will Steger.

Tahun 1987

image

Shaklee telah dipilih oleh Jacques Cousteau dan Cousteau Society untuk menyediakan produk pembersihan mesra alam untuk kegunaan di atas kapal-kapal penyelidikan mereka, Calypso dan Alcyone. Daedalus Projek, penerbangan terpanjang berkuasa manusia merentasi Laut Aegean, telah menggunakan Shaklee Performance

Tahun 1989

Shaklee membantu membina sekolah dan klinik kesihatan dan menanam lebih daripada satu juta pokok di Asia melalui perkongsian dengan American Himalayan Foundation, sebuah organisasi yang dipengerusikan oleh Sir Edmund Hillary.

Shaklee menyumbang sokongan kewangan dan pemakanan untuk ekspedisi trans-Antartika yang diketuai oleh Will Steger, lintasan pertama Antartika dengan berjalan kaki, yang meliputi 3700km.

image

Tahun 1990

image

Shaklee tanpa toksik dan mesra alam, Basic-H ® dipilih sebagai salah satu produk rasmi pertama Hari Bumi. Shaklee menerima Anugerah Family Circle Green Chip sebagai salah satu daripada 10 syarikat yang paling mesra alam.

Tahun 1991

image

Shaklee Household Cleaner dan Produk Personal Care dipilih untuk digunakan dalam Projek Biosfera 2 di Arizona.

Shaklee memperkenalkan Basic-D ®, salah satu detergen pinggan mangkuk automatik. fosfat bebas yang pertama.

Tahun 1992

image

Shaklee Cares ®, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang ditubuhkan dan komited untuk membantu rakyat yang terjejas secara langsung oleh bencana semula jadi dan kecemasan, serta kumpulan warganegara akar umbi yang bekerja di kawasan yang terjejas.

Tahun 1993

image

Shaklee mula menyediakan minuman rehidrasi khas, AstroAide kepada angkasawan NASA.

Tahun 1995

Shaklee memberikan sokongan kewangan dan pemakanan untuk Projek Artik Antarabangsa Ketiga diketuai oleh Will Steger, First Surface Crossing 2500 kilometer di Lautan Artik.

Tahun 1996

image

Shaklee menaja atlet bertaraf dunia yang memenangi 8 pingat emas Sukan Olimpik di Atlanta.

Tahun 1998

Shaklee memperkenalkan penjagaan pemakanan berasaskan garis kulit (nutrition-based skin care lines), yang disokong oleh 8 corak dan satu juta dolar dalam kajian klinikal.

Tahun 2000

Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia yg mendapat Climate Neutral™ certification, yang disahkan bahawa Shaklee sepenuhnya mengimbangi pelepasan CO2, mengakibatkan kesan bersih sifar terhadap alam sekitar.

Shaklee membuka bangunan tenaga penjimatan hijau dan memenangi anugerah World Headquarters building di Pleasanton, California.

image

Tahun 2002

image

Shaklee menerima Anugerah Perlindungan Iklim Agensi Perlindungan Alam Sekitar.

Tahun 2003

Shaklee menyokong pembinaan turbin tenaga yang cekap untuk orang asli Amerika. Shaklee juga membantu menukar diesel bas sekolah di San Bernardino, CA untuk biodiesel bas sekolah.

Tahun 2004

Roger Barnett menjadi Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee.

Tahun 2004

image

Shaklee menaja kelas atlet dunia yang memenangi 15 pingat emas dalam Sukan Olimpik Athens.

Tahun 2005

Shaklee memperkenalkan NutriFeron ®.

Tahun 2006

Dr Wangari Maathai, 2004 Hadiah Keamanan Nobel Laureate, menjadi Duta Global bagi Pokok A Million A Million Dreams ™ kempen. Shaklee powered Pasukan Ski AS dan Pasukan Snowboarding memenangi 10 pingat di Sukan Olimpik Musim Sejuk Torino. Shaklee diadakan neutral karbon pertama persidangan pernah di San Francisco. Shaklee telah dipilih sebagai Ketua AS Iklim EPA, berikrar untuk mengekalkan kesan bersih sifar terhadap perubahan iklim dan mengimbangi 100% daripada pelepasan gas rumah hijau melalui 2009.

Tahun 2007

image

Shaklee adalah dipuji oleh Bill Clinton dan diiktiraf di Inisiatif Clinton Global untuk kepimpinan dalam mengimbangi pelepasan karbon dengan mewujudkan tenaga boleh diperbaharui di Afrika. Shaklee memperkenalkan pengurusan berat badan barisan revolusioner dipanggil Cinch ™ dan rumah yang tanpa toksik dan semulajadi penjagaan talian dipanggil Dapatkan ™ Bersih. Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia untuk mengimbangi pelepasan karbon dengan menyediakan tenaga mampan ke kampung-kampung di Afrika dalam perkongsian dengan Milenium Promise.

Tahun 2008

image

Shaklee memperkenalkan Vivix ®.