, , ,

Lokasi Jerawat dedahkan masalah kesihatan

1/02/2016

Jerawat memang la senang datang hinggap ke muka tetapi punyalah payah nak hilang dari muka. Oleh itu sangat lah penting untuk kita kenali punca sebenar jerawat barulah ke step seterusnya, iaitu mencari penyelesaian dan insyallah say good bye to Jerawat.

Menurut pengubatan Cina, lokasi bintik jerawat memberi gambaran penyebab utamanya. Kombinasi ilmu perubatan Kuno Ayurveda dan Cina ini menjelaskan bagaimana bahagian tertentu di wajah mempunyai hubungkait dengan organ tubuh kita. Walaupun hubungan jerawat pada bahagian muka dengan organ bukanla satu yang pasti tetapi ianya dipercayai dan telah dipraktikkan dalam perubatan Cina dan refleksologi.

Lokasi Jerawat

Jerawat di dahi : Sistem pencernaan
Cara atasi; Minum lebih banyak air untuk membuang toksin. Kurangkan minuman berkabonat dan lakukan 20-30 minit exercise ringan. Cuba untuk relax bagi atasi stress dan dapatkan tidur yang cukup.

Makan makanan sihat, mengunyah dengan betul dan menyeluruh untuk meningkatkan fungsi pencernaan dan pemghadaman. Kurangkan gula juga boleh membantu. Biasakan untuk sentiasa Semak makanan yang boleh menyebabkan jerawat bertandang.

Amalkan kebersihan, Periksa semula produk rambut anda yang mungkin boleh menyebabkan iritasi kulit

Jerawat di antara kedua alis: Hati
Cara atasi; Lakukan exercise yang ringan dan dapatkan Tidur yang berkualiti dan cukup. Iaitu 6-8 jam sehari untuk dewasa. Jangan ikut macam baby ya...baby memang la tido banyak untuk pembesaran. Ni orang dewasa kang lain pulak jadi nya...kikikii

Hindari alkohol dan merokok. Kurangkan makanan berminyak seperti sambal, goreng2, fast food, dll. Hindari makanan ringan pada larut malam.

Jerawat di luar kawasan mata: Ginjal
Cara atasi; Kurangi makan makanan proses dan makanan segera. Mengurangkan jumlah lemak dalam makanan. Makan makanan yang menyejukkan seperti tembikai, honey dew, timun..

Amalkan kebersihan yang lebih baik, terutama semasa musim panas dan jika Anda memakai make-up dan atau banyak berpeluh pastikan bersihkan muma dan badan sebaiknya.

Jerawat di hidung: Jantung
Cara atasi; Kurangi makan makanan pedas (rempah-rempah, bawang putih, dll)

Hindari makanan berkolesterol tinggi
Makan lebih sedikit daging
Makan sedikit garam
Makanlah makanan suhu hangat (tidak terlalu dingin atau panas)
Dapatkan lebih banyak udara segar
Latihan sehari-hari ( berjalan-jalan,window shopingg..i like!)
Pastikan anda mendapatkan cukup vitamin B

Jerawat di kuping kiri-kanan: Ginjal
Cara atasi; Hentikan minum kopi, alkohol yang menyebabkan tinggi dehidrasi

Jerawat di pipi: Pelihara pola hidup sihat,
Be positive
CRa atasi; Makanlah makanan yang menyejukkan seperti labu,  kacang hijau
Jangan makan berlebihan, terutama junk food
Bersantai dan relaxkan badan dan minda.
Amalkan kebersihan, terutama jika tinggal di bandar tercemar. Jadi rajin2 la cuci muka.
Periksa bahan deterjen yang mungkin mengandung bahan yang mengakibatkan iritasi
Ganti sarung bantal secara rutin.
Jerawat pipi kiri bawah juga mewakili kesihatan gigi

Jerawat di sekitar bibir: Gangguan hormon
Cara atasi; Makan lebih banyak serat
Sertakan lebih banyak buah segar dan sayuran dalam diet Anda
Makanlah makanan kurang pedas dan goreng
Urut daerah perut dengan gerakan ikut arah jam

Jerawat di dagu: Gangguan perut
Cara atasi; Makanlah makanan berserat, mengurangi kelebihan toksin dan minum teh herbal untuk membantu pencernaan.

Jerawat di leher: Tanda bahawa tubuh sedang memerangi bakteri untuk menghindari penyakit.
Cara atasi; Berikan istirahat, mengambil kelas yoga, tidur siang, luangkan waktu untuk diri sendiri, minum banyak air

Di atas bibir: berkaitan degan hati, usus dan limpa.
Jadi, bintik-bintik di sini mungkin kerana gangguan pada organ-organ tersebut, yang juga dapat muncul sebagai sembelit, pedih hulu hati atau sistem pencernaan terganggu

Jerawat di badan: Jerawat yang timbul di depan mahupun belakang badan memberi tanda kemungkinan bermasalah kumuhan seperti sembelit.
Cara atasi; Dinasihatkan makan makanan yang berkhasiat untuk memastikan toksin tersingkir dengan banyak dan minum banyak air.

Apapun perlu diingatkan bahawa cadangan di atas merupakan saranan yang mungkin tidak sama untuk semua orang. Kulit kita begitu unik dan berbeza.
 

Cadangan Set Jerawat SHAKLEE, mengikut masalah anda.

Herb Lax
- Detoks Usus.

Alfalfa
- Detoks Keseluruhan tubuh badan.

DTX Complex
- Detoks Hati.

Garlic
- Pencuci Darah.

Viamin C
- memelihara kulit dan menggakkan pembentukan colagen dan memudarkan parut jerawat.

Vitamin E
- mengecutkan dan memudarkan parut jerawat dan menghalang pembentukan jerawat baru.

Bcomplex
- menghapuskan stress

GLA
- menstabilkan hormon

Zinc complex
-Mengecutkan jerawat dari dalam, Memperbaiki Radang Kulit, Mempercepatkan Pemulihan Luka, Membentuk Kolagen dan Mempertingkatkan sistem imun

Harga Produk

Herblax:
1botol 120biji, cukup 1bulan++
Harga runcit, rm55.65

Alfalfa:
Saiz S, 330biji, cukup 1bulan ++
Harga runcit, rm56.98

Saiz L, 700biji, cukup 2bulan++
Harga runcit, rm103.35

DTX Complex:
1botol 90biji, cukup 2-3bulan
Harga runcit, rm164.30

Garlic:
1botol 60biji, cukup 1bulan
Harga runcit, rm50.35

Vitamin C Sustained Release:
1botol 180biji, cukup 3-6bulan
Harga runcit, rm98.05

Vitamin E,
1botol 120biji, cukup 2-4bulan
Harga runcit, rm157.94

Bcomplex:
1botol 120biji, cukup 2bulan
Harga runcit, rm56.98

Gla Complex:
1botol 60softgell, cukup 1-2bulan
Harga runcit, rm96.73

Zinc Complex:
1botol 120biji, cukup 2-4bulan
Harga runcit, rm35.78

Harga di atas tu, adalah harga runcit, meh hubungi Siti 019-552 2329 Untuk dapatkan harga yang lebih jimat dan terus order.

Hubungi Siti juga sekiranya terdapat sebarang pertanyaan mengenai cara makan shaklee atau apa saja mengenai shaklee. Untuk customer saya terus bagi jadual ber-shaklee. Jangan risau ya :D

Dan juga cara mendaftar ahli shaklee yang sangat untung ini, cuma rm68.90 untuk seumur hidup dan tak perlu renew, tak perlu maintain apa2 point untuk kekalkan keahlian, untuk makan sendiri pun boleh tak semestinya perlu menjual. Kalau nak menjual bagitau saya akan guide anda. Amacam mudahkan hehe

Postage rm10 untuk setiap satu alamat dan free COD untuk area Seri Kembangan. Masa untuk sampai dalam 4-7 hari waktu bekerja. Kami menggunakan courier Gdex dan Poslaju.

Ingat Shaklee, ingat Siti 019-552 2329

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

About Me

My photo

Saya Siti Zubaidah bt Basrah merupakan seorang isteri kepada En.Suami yang bernama Nik Azizon b Abd Samad dan Mama kepada Si Comel Nik Azeeza Zuyyin juga pekerja untuk sebuah Syarikat. Saya ingin mengajak anda semua juga keluarga saya untuk bersama hidup sihat dan ceria serta Cantik sini Cantik sana dengan mengamalkan produk yang di jamin Halal dan berasaskan bahan semulajadi. Saya juga adalah indipendent Shaklee Distribuor dan COD anda di sekitar Puchong, Kinrara, Equine Park, Seri Kembangan, Bukit Jalil, Dengkil, Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan seluruh Malaysia

Most Welcome