Tangani Strok dengan Vivix Shaklee

Strok dikenali sebagai serangan otak. Serangan ini terjadi apabila bekalan darah ke otak terganggu. Seperti yang kita tahu Otak adalah tempat mengawal segala pergerakan dan memori, termasuk mengawal fungsi2 automatik seperti pernafasan.

Bagaimana otak berfungsi? 

Otak perlukan bekalan darah berterusan yg membawa oksigen dan nutrien penting. Apabila saluran darah dalam otak pecah atau tersumbat, bekalan darah akan terhenti dan berlaku kekurangan oksigen dan nutrien pada sel2 otak. Kemudian bahagian otak mula mati maka terjadilah strok. Ini mengakibatkan deria2 kita mula terjejas, pertuturan bahasa dan pemahaman bahasa juga akan terjejas. Itulah sebabnya kebanyakan mereka yag mengalami Strok akan lumpuh sebelah tubuh, sikap, corak pemikiran dan ingatan mungkin berubah, tidak seperti sebelumnya.

Serangan iskemia sementara 

Apa tu strok Iskemia? Ia berlaku apabila timbunan plak terbentuk di dalam arteri dan menghalang perjalanan darah, menyebabkan ketulan2 darah beku terbentuk, seterusnya mengganggu bekalan darah yang membawa oksigen dan nutrien ke otak.

Satu tanda penting ancaman strok ni adalah Serangan Iskemia Sementara, yg juga dikenali sebagai strok mini. Strok mini terjadi disebabkan gangguan sementara bekalan darah ke bahagian2 otak. Gejala2nya amat serupa dengan strok sebenar, tapi tak seperti strok serius, gejalanya muncul kurang 24 jam dan kemudian pulih sepenuhnya. Strok mini adalah petanda ada nya sebahagian otak yanh tak dapat bekalan darah yang membawa oksigen dan nutrien secukupnya dan terdapat risiko akan berlakunya strok. Strok mini seperti ni tak boleh dibiarkan dan perlu dilaporkan kepada profesional perubatan dengan segera sebab risau nanti akan melarat dan jadi strok serius. 

Siapa yg berisiko terkena strok?

1. Golongan yg mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi) yg tak dirawat. Bila tak dirawat, maka ini akan merosakkan dinding2 arteri.

2. Diet. Diet yg tinggi kandungan garam sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, sementara diet yg banyak makanan berlemak dan manis dikaitkan dengan pengasaran permukaan dan penyempitan arteri.

3. Penyakit kencing manis (Diabetes). Golongan yg menghidap kencing manis mengalami lebih kebarangkalian mengalami tekanan darah tinggi dan aterosklerosis, dan oleh itu lebih berisiko mengalami strok.

4. Mereka yang pernah mengalami strok mini. Dianggarkan seorang dari 5 org yg mengalami strok penuh pertama pernah mengalami satu atau lebih strok mini sebelumnya.

5. Fibrilasi atrium. Degupan jantung yg tak teratur meninggikan risiko pembentukan gumpalan darah di dalam jantung yg kemudiannya mungkin tertanggal dan dibawa alirah darah ke otak.

6. Merokok. Ini mempunyai kesan negatif kepada arteri dan dikaitkan kepada tekanan darah yg lebih tinggi.

7. Tabiat minum (alkohol) yg kerap. Selepas beberapa lama, ia menaikkan tekanan darah dan jika pengambilan alkohol yang kerap boleh mengakibatkan tekanan darah ke naik hingga ketinggian yg berbahaya dan mungkin menyebabkan saluran darah di otak pecah.

8. Pil perancang keluarga. Ini boleh menyebabkan darah lebih pekat dan lebih berkemungkinan darah bergumpal. Pil perancang jugak boleh menaikkan tekanan darah.

Terdapat juga faktor-faktor yg tak dapat dikawal seperti berikut:

1. Umur. Strok lebih kerap terjadi kepada mereka yg berumur 55 tahun keatas dan kadarnya terus meningkat dengan umur. Mungkin sebab arterosklerosis mengambil masa yg lama untuk terbentuk dan arteri menjadi kurang kenyal dengan pertambahan umur, menaikkan risiko tekanan darah tinggi.

2.Jantina. Lelaki lebih berisiko mengalami strok berbanding wanita, terutamanya di bawah umur 65 tahun.
Sejarah keluarga. Mempunyai saudara terdekat yg pernah mengalami strok meningkatkan risiko. Mungkin sebab faktor2 seperti tekanan darah tinggi dan kencing manis cenderung menimpa keluarga.

Cara untuk mengurangkan risiko terkena strok

Antara langkah2 yg boleh di ambil untuk mengurangkan risiko strok adalah:

1. Aktif secara fizikal. Senaman membantu menurunkan tekanan darah (tekanan darah tinggi adalah satu2nya faktor risiko terbesar untuk strok). Kawal berat badan membantu membentuk imbangan lemak darah yg sihat dan meningkatkan kebolehan badan mengawa insulin. Buat apa2 jenis aktiviti fizikal sederhana selama 30 minit sekurang2nya 5 hari seminggu.

2. Amalkan diet yg sihat. Buah segar dan sayur adalah sumber penting antioksidan, vitamin dan mineral, yg dibuktikan oleh penyelidikan dapat mengurangkan strok. Pengambilan garam yg tinggi telah dikaitkan dengan tekanan darah tinggi, sementara terlalu banyak lemak tepu juga boleh membawa kepada arterosklerosis (pengasaran permukaan dinding arteri)

3. Kekalkan berat badan yg sihat. Berat badan yg berlebihan membawa risiko strok.

4. Jangan merokok. Merokok meninggikan risiko strok kerana ianya menyebabkan arterosklerosisi (pengasaran permukaan dinding arteri) dan menjadikan darah lebih mudah bergumpal.

5. Kurangkan atau jika boleh elakkan Minum alkohol terutama minum jumlah alkohol yg banyak sekaligus, sebab ini boleh menyebabkan tekanan darah melambung naik.

6. Periksa tekanan darah. Periksa tekanan darah sekurang2nya setahun sekali jika tiada masalah tekanan darah (lebih kerap jika ada tekanan darah tinggi), mengambil ubat atau mempunyai masalah perubatan yg lain.

7. Minta nasihat dari doktor sebelum ambil pil perancang atau menjalani terapi penggantian hormon.

Strok dan Shaklee

Apabila bercakap mengenai strok, memang vivix la jawapannya.

Minuman botanikal 1001 rahsia, keajaibannya memang tak perlu disangkal lagi. Jom saya kongsikan testimonial yg ada mengenai Vivix Shaklee ni.

Semua testimonial ni saya kongsi dari iReach Group dan Supermom Shaklee Story.


Alhamdullilah, beliau semakin sembuh dan ceria. Siapa yang sanggup melihat orang tersayang terlantar sakit. Jadi mereka amalkan Vivix sebagai alternatif semulajadi untuk menangani Strok.

Bulan January 2016 promosi Vivix. Sesuai sangat untuk pulun dan berikan yang terbaik untuk kesihatan insan tersayang.

Vivix Shaklee,
1botol 150ml,
Harga runcit rm503.50
1botol cukup penggunaan sebulan

Promosi kami untuk Vivix, ada,
Beli 2, diskaun 5%
Beli 6, percuma 1
 
Harga di atas tu, adalah harga runcit dan jika mau beli 1 atau 2 atau 3 pun boleh...meh hubungi Siti 019-552 2329 Untuk dapatkan harga yang lebih jimat.

Hubungi Siti juga sekiranya terdapat sebarang pertanyaan mengenai cara makan shaklee atau apa saja mengenai shaklee. 

Dan juga cara mendaftar ahli shaklee yang sangat untung ini, cuma rm68.90 untuk seumur hidup dan tak perlu renew, tak perlu maintain apa2 point untuk kekalkan keahlian, untuk makan sendiri pun boleh tak semestinya perlu menjual. Kalau nak menjual bagitau saya akan guide anda. Amacam mudahkan hehe

Postage rm10 untuk setiap satu alamat dan free COD untuk area Seri Kembangan. Masa untuk sampai dalam 4-7 hari waktu bekerja. Kami menggunakan courier Gdex dan Poslaju.

Ingat Shaklee, ingat Siti 019-552 2329