, ,

Kenali lemak Visceral Anda dan puncanya

7/16/2014

just sharing info....
pernah tak siang ayam...dan lihat organ dalaman ayam tu?

image

Nampak tak bahagian yang berwarna
kuning tu? itu lah lemak visceral...

ni boleh dikatakan normal... sebab ayam
makan apa jekan...jagung, bijirin dedak dan lain lain

Bayangkan kalau kita rasa kita dah berlebihan berat badan, dan rasa badan selalu berat, tiada tenaga, cepat letih, sakit tumit dan mudah tercungap2...

image

Lemak terbahagi kepada 2 jenis:
- lemak bawah kulit
- lemak visceral

lemak visceral - ialah lemak pada organ dan juga pada perut kita

image

Lemak visceral boleh dibuang dgn menjaga dan mengawal pemakanan :)

image

Jika lemak di bahagian ini terlalu tinggi...
kita berisiko menghidap penyakit kronik
seperti sakit jantung, buah pinggang, diabetes dan juga darah tinggi....

image

Bayangkan jika lemak visceral ni penuh
menyelaputi jantung dengan sangat
tebal ia akan menyebabkan jantung terbeban dan perlu lebih tenaga untuk pam darah ke seluruh badan.

image

Untuk pengetahuan anda boleh buat analisa kesihatan dengan wellness coach untuk timbang dan lihat berapa visceral fat anda...

Avarage:
1-4: baik
5-8:sederhana
>8: bahaya dan perlu berjaga2 kerana berisiko menghidap penyakit kronik

Tidak semestinya hanya mereka yang berbadan besar sahaja mempunyai visceral fat yang tinggi, ada kemungkinan orang yang kurus juga mempunyai visceral fat yang tinggi. Ini boleh menjadi "silent killer".

image

Oleh kerana itu, kita sebenarnya memang perlu jaga pemakanan kita..

Bentuk badan kita adalah menunjukkan apa yang kita makan.

Lagi satu kenapa org tua2 selalu pesan kalau makan jangan berulam air atau mereka pesan supaya kita elakkan ais sejurus selepas makan...

Cuba perhatikan experiment ni.
Gambar ni dari Google. Credit to google :)

image

Jadi sama juga macam apa yg berlaku dalam perut kita...

image

Kita dah bantai makan berlemak dan berminyak lepastu trus minum ais...

image

Bukanlah tak boleh minum ais/air sejuk langsung...especially bulan2 puasa ni masa berbuka..confirm nak cari ais kan..

Hehe maksudnye camni, boleh minum ais...tapi jangan makan bersulam2 dengan
Air...

means teguk air sejuk atau ais, then makan..lepastu minum air sejuk atau ais...

just amalkan ada gap between minum dan
makan tersebut...

image

Jadi, Kalau anda mahu perut tidak buncit atau nak perut cepat kempis...

Biasakan makan dulu... kemudian 20 minit
lepastu baru minum air... dan amalkan mnum air suam...atau boleh juga amalkan minum air limau nipis suam untuk detox balik....

kalau nak cepat lagi... buat sit up 10 kali
sebelum tidur dan 10 kali selepas bangun tidur....amalkan.... insyallah

image

image

Ok...sampai disini dulu perkongsian ini ya :) jadi ingat ya...jangan minum berulam air...tambahan lagi air sejuk atau ais.

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

About Me

My photo

Saya Siti Zubaidah bt Basrah merupakan seorang isteri kepada En.Suami yang bernama Nik Azizon b Abd Samad dan Mama kepada Si Comel Nik Azeeza Zuyyin juga pekerja untuk sebuah Syarikat. Saya ingin mengajak anda semua juga keluarga saya untuk bersama hidup sihat dan ceria serta Cantik sini Cantik sana dengan mengamalkan produk yang di jamin Halal dan berasaskan bahan semulajadi. Saya juga adalah indipendent Shaklee Distribuor dan COD anda di sekitar Puchong, Kinrara, Equine Park, Seri Kembangan, Bukit Jalil, Dengkil, Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan seluruh Malaysia

Most Welcome