Hamil dengan Rahim Terbalik atau Retroverted Uterus

Bagi rawatan moden doktor tidak ada istilah mengenai rahim jatuh atau peranakkan ke bawah tapi wanita yang mempunyai masalah ini adalah di sebabkan bentuk rahim yang tidak normal seperti wanita lain.
Bukan jenis rahim ini tidak boleh mengandung. Mereka masih lagi bolrh mengandung cuma peratusan saja yang kurang dan jika berjaya hamil kemungkinan untuk pertahankan kandungan juga kurang. Jadi berlakulah keguguran.
Kenapa rahim boleh lemah dan mengapa
keguguran boleh terjadi ! Ini jawapannya
Rahim lemah dan kerap mengalami Keguguran adalah di sebabkan bentuk rahim yang terbalik atau dalam erti kata modennya rahim retroverted.
Actually rahim jenis ini berbentuk membengkok kebelakang ibarat orang sedang sujud tetapi rahim normal adalah berbentuk lurus dan sedikit terjungkit seakan-akan mendongak ke atas.
Rahim terbalik adalah istilah yang tidak tepat kerana ia tidak terbalik same sekali.
Rahim retroverted merupakan salah satu variasi kedudukan rahim dan ianya langsung tiada kaitan dengan masalah kesihatan.. :)
Rahim retroverted ini same saje seperti rahim normal cuma yang membezakan bentuknya saje..ibarat seperti orang menulis menggunakan tangan kidal tapi ia tetap boleh menulis seperti orang menggunakan tangan kanan cuma bezanya kita yang lihat dan cuba menulis nie ada sedikit ganjal.
Ramai juga yang mengatakan rahim jenis ini tidak boleh mengandung. Salah sebenarnya kerana potensi untuk mengandung tu tetap ada cuma peratusan tue saje kurang.
Nak tahu kenapa?
Sebab bentuk rahim yang membengkok ke belakang akan menyukarkan sperma untuk sampai ke dalam rahim dan sekiranya berhasil ia juga akan mudah gugur di sebabkan rahim jenis ini tidak
bertulang untuk menyokong kedudukan
rahim.
Jadi, inilah faktor utama kenapa rahim
seseorang boleh lemah dan kerap berlaku
keguguran...
Inilah bentuk rahim Retroverted.
image
Tanda -tanda Rahim Terbalik
a) Sakit sewaktu berhubungan bersama
suami Kesakitan apabila zakar suami terkena pintu rahim (serviks) atau bahagian rahim (uterus) lantaran kedudukan rahim yang terbalik.
b) Rasa sakit semasa haid
c) Rasa sakit di bahagian rahim dan sekitar pinggang
d) Sakit pinggang yang kronik .
Sekiranya tidak berpunca daripada sebab-sebab yang lain, sakit pinggang yang kronik itu mungkin berpunca dripada rahim terbalik.
Apa yang perlu dilakukan?
Kadang2 ada sesetengah orang tak mengalami keadaan di atas tetapi cuma tahu rahim terbalik apabila membuat pemeriksaan doktor.
Kebiasaannya doktor mencadangkan untuk membuat laparoscopy .
Pada masa yang sama doktor boleh memastikan sama ada endometriosis atau masalah lain pada rahim dan keadaan rahim terbalik dapat diketahui dengan jelas.
Keadaan rahim terbalik menyebabkan risiko pendarahan di awal kehamilan dan berisiko tinggi melahirkan anak secara pembedahan.
Antara rawatan bagi rahim terbalik ialah pembedahan uplift atau vetro-suspension. Kaedah ini adalah satu pembedahan yang melibatkan pemendekkan atau pemanjangan ligamen-ligamen uterus supaya kembali ke kedudukan yang betul.
Antara kaedah lain ialah:
1. Ubat tahan sakit
2. Menukar posisi hubungan kelamin jika ingin bersama
3. Pessary - alat seperti cincin di letakkan di faraj yang bertujuan menyokong kedudukan rahim yang betul
4. Hysterectomy - jika sakit teramat teruk, dicadangkan pembedahan membuang rahim. masih boleh mengandung jika doktor tidak membuang organ peranakkkan.
Bagi yang mengalami rahim terbalik, jangan risau ye... setiap daripada kita
dilahirkan berbeza2. so anggaplah rahim terbalik sebagai salah satu perbezaan setiap kejadian yang ALLAH ciptakan. dont sad ok. ada caranya untuk pregnant dengan rahim terbalik. keep 'googling' ok.
Selain itu, pengambilan supplemen juga membantu juga. Sesetengah orang mempunyai rahim terbalik dan penghasilan sperma yang sedikit dan tak aktif.
Jadi bagi yang mengalami keadaan ini, boleh ambil VITA E n ZINK COMPLEX SHAKLEE (Kedua-dua nya untuk menghasilkan sperm yang berkualiti dan aktif)
Kesimpulannya RAHIM TERBALIK MASIH BOLEH HAMIL. Kena dengan teknik dan cara serta di bantu oleh supplemen yang sesuai.
Yang penting DOA dan USAHA. InsyaALLAH, Dia akan mendengar setiap doa hamba-NYA. STAY POSITIF!!
Semoga mendapat keputusan yang POSITIF juga!
Harga untuk Vita E complex Shaklee RM149 mengandungi 120biji
image
Harga untuk Zink Complex Shaklee ialah RM33.75 mengandungi 120biji.
image
Untuk sembang shaklee bersama saya boleh la call/ wassap/ sms saya di nombor 019-5522329