Resipi Clear Sup Ayam paling sedap dan mudah

Dalam banyak-banyak sup saya sangat suka Clear Sup Ayam ni. Sebab selain ianya mudah dan cepat, ia juga sangat sedap lagi menyelerakan. kalau buat sup ni gerenti cepat 'clear". Hahaha

Sup ini sesuai untuk kanak-kanak dan juga dewasa. Jadi apa tunggu lagi, usah panjang berceloteh, moh la kita tinjau bahan-bahan dan cara membuatnya.

Resipi Clear Sup Ayam


Bahan-bahan Rebus:

Ayam 500grm di potong kecil
Kentang 1 biji
Tomato 1 biji
Halia 1 inci
Bawang putih 2 ulas di pecahkan

Bahan Tumis (semuanya di hiris halus):

Bawang besar
Halia
Bawang putih

Bahan perasa:

Garam
Lada sulah
Lada hitam

Hiasan dan penambah aroma:

Daun bawang secukupnya
Daun sup secukupnya


Cara membuatnya:

1. Di dalam periuk, rebus kan ayam yabg dah di oototng kecil bersama kentang, halia dan bawang putih. Rebus hingga ayam dan kentang empuk.

2. Apabila dan empuk, masukkan bahaan perasa, garak, lada sulah dan lada hitam secukupnya.

2. Di dalam kuali lain, Tumis bahan tumisan hingga garing dan ketepi kan.

3. Semasa nak di hidang, masukkan bahan tumisan bersama minyak nya dan taburkan daunbawang dan sup bagi menambah aroma nya.

Note:
Bagi yang tekak suka pedas, masa hidang boleh la masukkan cili tumbuk dan perahan limau.

Sup Ayam Clear anda sudah pun siap! Yeay! Senang aje dan sedap tau. Cubalah. Lepas cuba share kat sini bagaimana rasanya. Ok, nantibadavlagibreipo yang simple dan pejam matavje boleh buat, I share lagi ya. Ahaks.

Selamat Mencuba