Status HALAL Shaklee 2014

Status Sijil Halal Shaklee 2014

Artikel ini akan menerangkan tentang beberapa kemuskilan spt:
- Adakah Shaklee ni Halal?
- Adakah Shaklee mendapat kelulusan KKM?
- Jika Halal, mengapa tiada cop halal pada produk?

Owh, masih ada lagi orang yang meragui status hakal shaklee, jadi perlulah kiranya untuk saya beri sedikit pencerahan untuk pengetahuan bersama.

Jawapan: YA
Produk Shaklee dijamin Halal. Sentiasa di update setiap tahun.
Berikut adalah sijil halal bagi poduk-produk Shaklee yang dipasarkan di Malaysia.
Sijil terbaharu ini dikeluarkan pada: 27 Januari 2014/ 26 Rabiul Awal 1435H



















Untuk pengetahuan pengguna, sijil halal yang dikeluarkan oleh Islamic Services of America (ISA) . ISA ini adalah badan yang telah diiktiraf oleh JAKIM.
Anda boleh mendapat senarai penuh Badan Islam yang diiktiraf JAKIM melalui Portal Rasmi Halal Malaysia. Sebarang pertanyaan tentang status halal yang dikeluarkan oleh ISA, anda boleh hubungi:

Mr. P. Musa Habhab
Director of Services
Tel : (319) 362-0480
Fax : (319) 366-4369
Email:
islamicservices@isahalal.org
phabhab@isahalal.org
Website : www.isahalal.org

Tapi, kalau betul halal kenapa takde cop logo halal pada botol???
Untuk pengetahuan anda botol-botol ubat yang ada di farmasi segala semua tu mana ada tertampalnya sijil halal. Lebih-lebih lagi kalau ia merupakan produk luar negara. Malah di Malaysia sekalipun, tidak diwajibkan menampal sijil halal di setiap botol pon.
Cukup memadai dengan mempunyai sijil yang menyenaraikan produk tersebut adalah halal dan disahkan oleh JAKIM.

Sijil HALAL Shaklee dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam US (ISA) dan ada sijil terbaru 2014. Dekat botol takde logo halal sebab sijil dah dikeluarkan. Ce perhati dan baca betul2 kat sijil tu...dalam sijil dah list down all the product with HALAL CERTIFICATION.”

Lagi satu isu yang berbangkit nape takde logo HALAL JAKIM???
“JAKIM hanya keluarkan sijil/logo HALAL untuk produk yang dihasilkan di dalam
MALAYSIA sahaja. Untuk keluarkan sijil/logo HALAL tu pihak JAKIM perlu pegi ke premis2 yang keluarkan produk tersebut. Ada bnyk lagi premis yang mintak di sahkan HALAL kat MALAYSIA ni masih dalam queue. Adakah JAKIM akan ke US untuk menentukan sah HALAL SHAKLEE? So kite serahkan kepada badan berwajib di sana untuk mengeluarkan sijil HALAL ni. Diorang pun sangat particular bab HALAL. Once dah kata HALAL tapi in case tak HALAL, company pengeluar boleh di saman juta2 dolar tau..

Shaklee sendiri apply HALAL ni in group.. tu sebab keluar sijil. Kalau kita tgk produk2 lain yang dijual kat farmasi pun takde cop HALAL.” Shaklee dikilangkan di luar negara. Di luar negara pun ramai orang ISlam kan..Shaklee dh 50 tahun worlwide, mestilah Shaklee menjaga kepentingan dan hak penggunanya... :)

Jadi gunakanlah produk shaklee tanpa was-was dan ragu-ragu :)

Untuk sebarang pertanyaan mengenai produk dan consaltation:
Facebook fanpage: cantik sini cantik sana
Call/Sms/ Wassap Pn. Siti 0195522329