Bahan-Bahan Resepi Tauhu Lembut Kukus:
=1 keping tauhu lembut
=2 camca besar minyak masak
=2 ulas bawang putih (cincang lumat)
=100gm daging ayam kisar
=1 keping tauhu lembut
=2 camca besar minyak masak
=2 ulas bawang putih (cincang lumat)
=100gm daging ayam kisar
Bahan A:
=2 camca besar sos tiram
=2 camca teh kicap pekat
=1 camca teh serbuk pati ayam
=1/2 camca teh minyak bijan
=secubit serbuk lada sulah (optional)
=sedikit air (secukup kegunaan)
=1/2 camca teh tepung jagung + 1 camca besar air
=2 camca besar sos tiram
=2 camca teh kicap pekat
=1 camca teh serbuk pati ayam
=1/2 camca teh minyak bijan
=secubit serbuk lada sulah (optional)
=sedikit air (secukup kegunaan)
=1/2 camca teh tepung jagung + 1 camca besar air
Cara Membuat:
1) kukus Tauhu lembut selama 5minit. keluarkan dari kukusan.ketepikan.
2) panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga kekuningan.
3) masukkan daging ayam dan teruskan menggoreng selama lebih kurang 2minit.
4) masukkan bahan A kecuali bancuhan tepung jagung. Perasakan secukupnya dan biarkan mendidih.
5) pekatkan dgn bancuhan tepung jagung. tutup api.
6) tuangkan di atas tauhu lembut tadi seperti sos.
1) kukus Tauhu lembut selama 5minit. keluarkan dari kukusan.ketepikan.
2) panaskan minyak dan goreng bawang putih sehingga kekuningan.
3) masukkan daging ayam dan teruskan menggoreng selama lebih kurang 2minit.
4) masukkan bahan A kecuali bancuhan tepung jagung. Perasakan secukupnya dan biarkan mendidih.
5) pekatkan dgn bancuhan tepung jagung. tutup api.
6) tuangkan di atas tauhu lembut tadi seperti sos.
Sedia di makan.
Menu ni sihat rendah kalori, tinggi protien dan mengenyangkan. Boleh la cuba untuk hidangan makan malam yang simple. Kalau ada yang suja pedas boleh la potong cili api nipis2 dan makan bersama.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment