Tips kesuburan

image
1. Wanita paling subur sebelum umur 20 tahun. Kerana pada waktu ini belum tumbuh endometriosis, fibroids dan lain2 penyakit peranakkan.
2. Lebih 80% akan hamil setahun lepas  kahwin. Jika ada masalah senggugut atau gangguan haid lekaslah berjumpa doktor membuat pemeriksaan peranakkan dan ujian kesuburan.
3. Tentukan status kesihatan suami isteri terbaik. Buat rawatan jika ada penyakit.
4. Mampu buat hubungan seksual yang sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempoh 6 bulan kahwin.
5. Peluang hamil terbaik jika pusingan haid isteri teratur iaitu 28-30 hari (+/- 5 hari). Waktu subur atau ovulation pada hari ke14 jika pusingan 28 hari dan subur hari ke16 jika pusingan 30 hari. Waktu subur boleh dikesan oleh catitan suhu BBT dan ovulation test kit. BBT
6. Hubungan seksual selang malam mulai hari ke12 hingga hari ke20. Kekuatan benih suami terbaik dalam jarak 48 jam.
7. Bagi yang beragama Islam, boleh lah amalkan membaca surah Al-Fatiha, ayat Qursi dan tiga Qul sebelum tidur. Baca doa untuk dapat zuriat yang terbaik sebelum jimak agar dilindungi dari gangguan syaitan.
8. Jangan bangun untuk buang air atau cuci faraj sesudah bersetubuh pada waktu subur. Kepit peha dan alas bantal dibawah pinggul sebentar.
9. Jika ada peluang pergi cuti ditempat peranginan ketika waktu isteri subur.
10. Ketenangan jiwa dan lapang fikiran pada kedua suami dan isteri adalah sangat untuk menjayakan kehamilan.
11. Amalkan Exercise selama 30 minit sehari dengan berjalan kaki, jogging, kayuh basikal, berkebun, basuh kereta atau cuci rumah. Buat sebaman yoga, tai chi atau deep breathing exercise.
12. Mulut dan hati sentiasa berzikir mengingati dan memuji Allah SWT.
13. Baca quran 2-3 muka setiap hari. Tahan marah dan bersabar walaupun menghadapi provokasi.
14. Kawal berat badan. Berlebihan berat badan akan mengganggu hormon subur dan menghindar pematangan telor/ovulation.
15. Pemakanan yang berkhasiat dan berzat sangat penting. Sebaikknya 70% makanan dari bahan2 segar segar mentah seperti buah dan sayur.
16. Minum jus segar dari buah dan sayur. Cuba elakkan gula, fast dan junk foods.
17. Amalkan supplement multivitamin, vit E dan C, folic acid. Dan tambahan untuk suami zinc dan selenium. Anda boleh dapatlan suplement yang semulajadi dan tanpa kesan sampingan dari Shaklee :)
Untuk mendapatkan khidmat nasihat dan jadual makan vitamin Shaklee terus hubungi saya call/ wassap/ sms puan Siti 019-5522329

No comments:

Post a Comment