MR DIY di rumah

Disket dan CD zaman dulu memang sangat berguna. Terutama masa sekolah dulu kan mesti bawa disket untuk simpan data. Tapi disket tak boleh banyak data kan...
Sekarang dah ada macam2 pendrive, handphone canggih, boleh jugak simpan data secara online contohnya yang popular masa kini iCloud, Google Drive, Sky Drive, 4shared, Dropbox hihii
Jadinya, CD dan disket macam dah kurang digunakan... Bistu?? Tak kan nak buang pulak kan... Membazir itu kan amalsn syaitan...dan tidak menggunakan barang yang ada juga dikatakn membazir.
Jadi, jom kita ber DIY dengan menggunakan barang terpakai seperti disket dan cd ni. Barang yang kita buat sendiri kan lebih kreatif dan lebih berharga...waah gituw..hihii
Hiasan Tingkap menggunakan CD:
image
Bahan-bahan:
Kayu untuk menyangkut CD
Dawai secukupnya
CD secukupnya
Drill
Caranya:
Tebuk lubang di CD kemudian dicantumkan bersama yang lain menggunakan dawai. Kemaskan dan sangkutkan pada kayu. Dah siap dan bolehla nenjadi hiasan di tingkap.
Pasu bunga Kreatif Disket:
image
Bahan-bahan:
Disket secukupnya
Glue gun
Cara cara:
Cantumkan disket dan lekatkan dengan Glue gun. Tadaa..dah siap. Boleh la nak tanam pokok kaktus atau pokok hiasan comey yang sesuai.
Selamat mendekorasi :D