Resipi Cekodok kentang dan Roti yang Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Cekodok adalah makanan goreng kesukaan kami sekeluaMB asrga. Selain sangat mudah di sediakan, rasanya juga sangat sedap! :p

betulll.... Tak percaya cubalah :DNB ac

Cekodok ni sesuai di makan untuk sarapan pagi atau makan petang bersama kopi atau nescaffe... Memang peerrgh! Hihii

Ok, jangan banyak cerita, kita teruskan ke bahan2 Cekodok Rangup di Luar Leembut di dalam :p

Bahan-bahan:
Roti high5/ Roti Gardinier,
Kentang funfries,
Bawang besar,
Tepung,
Air,
Garam secukupnya

Cara membuat:
1. Potong kecil2, roti, kentang funfries,
2. Hiris bawang besar,
3. Campurkan ke semua bahan yang dipotong dan dihiris dalam satu bekas,
4. kemudian barulah adjust tepung. Tepung pastikan jangan terlebih, ngam2 je dengan bahan2 potong tu, barulah ada umph! Hihii
5. Lepas tu, masukkan air dan garam secukupnya
6. Kacau hingga sebati, adunannya pastikan tidak terlalu lembik atau terlalu peka. Yang sedang2 saja :D
7. Semua dah ready, panaskan minyak agak2 sikit tenggelam, sudukan adunan tu dan goreng kan sampai masak garing.

Untuk lebih mudah, bolehla refer kat gambar bawah ni :D


Taraa...dah siap! Cekodok kentang dan roti yang rangup di luar lembut di dalam dah siap! Hidangkan bersama sos cili atau tomato dan mayonis. Jangan lupa juga minuman kegemaran ramai, apalagi kalau bukan kopi dan nescaffe. Nyum nyum!!

Ingat, sebelum makan baca doa makan dulu :D