Cara Potong Bayam mudah

Potong bayam? Wehh...jangan tak tau, ada orang yang tak mau beli bayam atau sayur yang berdaun sebabnya malas nak potong sebab banyak daun. Ohoooo
Sebelum tu, meh lihat Fakta pasal Bayam. Bayam merupakan sayuran yang mudah di dapati di semua pasar kan dan harga pun memang best. Hihiii 
Bayam mengandungi pelbagai khasiat Nutrient dan Vitamin antaranya vitamin A, K, mangan, folat, magnesium, serat, protien dan rendah kalori. Haaa best kan. Antara kebaikannya, ia mampu mencegah kanser dan menghilangkan kelesuan kerana kaya pelvagai vitamin dan zat besi. Haaa sebab tu la mak mak kita asyik suruh anak2 ni makan sayur kan... Inilah sebabnya. Mak kan mau yang terbaik untuk anak-anaknya :D 
Tapi....kalau tak boleh jugak nak makan, meh makan Vitalea with iron formula sebagai ganti multivitamin yang anda tidak perolehi dari kebaikan sayur. Tahu tak? 2biji Vitalea ni bersamaan khasiat dan zat 40jenis lauk. Hohoo banyak tu.... Harga pun tak mahal, sebotol ada 120biji, cukup untuk 1-2bulan, cuma rm94.08 je. Vitalea for kid pun ada :D nanti pm akak Siti ye.. 019-552 2329 (sempat lagi tu.. :p)
Ok, moh sambung potong bayam dengan cara yang cara mudah ni.... Haaa pasni boleh la beli sayur berdaun hihiii
1. Mula-mula potong akar dia camtu, ni gambar dah terpotong pulak akar dia..hihiii tips, jangan bukak dia nye pengikat tu, supaya lagi mudah nak kerat.


2. Lepas dah keratkan akar dia, sediakan bekas besar berisi air dan mula asingkan daun dan batang bayam. Tujuan merendam ni adalah untuk bersihkan pasir2 dan kotoran. Jadi nanti angkat daun je tau air tu buangkan. Pastu bilas...saya bilas 3x, utk betul2 rasa dah takde pasir....hehee Tengok kat gambar tu..


3. Dah siap asingkan dan bilas, boleh la di simpan begini. Saya suka asingkan batang dan daun camni, jadi nanti nak masak, amik je...tak yah basuh dah...mudah kan :D

Selamat Mencuba :D