9 Tips Wajib buat untuk Berjaya KURUSkan Badan

Sebelum memulakan sebarang program penurunan berat badan kita perlu set kan matlamat dan tujuan untuk kurus terlebih dahulu. Tolong jangan letakkan tujuan kurus untuk membalas dendam atau kerana geram dengan mulut orang atau apa2 yang seangkatan dengannya..
Kerana, jika ini tujuannya...maka proses penurunan berat atau diet pasti lebih sukar dan stress. Lebih parah...berat tak turun pun, naik lagi ada...uhuu no no no...
Disyorkan tujuan untuk kurus adalah untuk meningkatkan kualiti hidup kearah yang lebih sihat dan aktif. Selain itu, jika kurus, nak beribadah pun lebih selesa dan lebih berkeyakinan diri. Nak cari baju idaman pun senang. Haa... Kalau tujuan yang sebegini, maka proses penurunan berat dan diet pun berjalan lancar dan gembira. Bila kita melakukan perkara yang kita suka, pasti ia akan membuahkan hasil :)
Jom ketahui 9 Tips yg mampu membantu anda untuk mencapai berat badan idaman.
1# Jangan Berlapar
Ini kerana jika kita berlapar akan menyebab kan badan rasa mahu makan lebih lagi. Padahal pada waktu ini metabolism badan sudah mula merosot kerana badan menggunakan tenaga lebih dari apa yang kita ambil. Tubuh mula mula membakar otot! Untuk menggantikan makanan. Makan berlebihan pada metabolism yang rendah, akan menjemput lemak dating bertandang! No no no
2# Ambil sesuatu yang pahit sebelum makan
Minum kopi dan berkumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini akan menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakkan rembesan enzimdan asid dalam HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.
3# Minum sekurang-kurangnya 8 gelas setiap hari
Percayalah, air mampu membuat kan nafsu makan yang membuak2 tu menurun! Ini kerana, kadangkala kita merasakan mahu makan, padahal sebenarnya badan meminta air bukannya makanan. Salah tafsir inilah yang mengakibatkan nafsu makan yang merapu dan akhirnya Obesiti no no no
4# Elakkan minuman manis dan bergas
Ramai yang sudah tahu, 1 tin minum bergas mengandungi 7-8 sudu gula. Haa..sudah tahu, masih lagi mahu amalkan setiap hari? Plssayangi lah mereka yang tersayang yang masih memerlukan kita. Jika kita tidak sihat, bagaimana mereka? Jadi, tolong lah yajika mahu kurus, tinggalkan tabiat minuman manis dan bergas inisebulan sekali bolehla tapi jangan setiap hari, apatah lagi setiap jam ohhooo
5# Kurangkan pengambilan garam dalam diet seharian
Pengambilan garam yang tinggi dalam makanan seharian juga merbahaya, selain mengundang penyakit darah tinggi, garam juga boleh membuatkan air bertakung dalam badan. Ini kerana badan mahu melindungi dari kehadiran garam yang berlebihan dan menyimpan air untuk meneutralkan nya tetapi, akhirnya apakah yang terjadi? Badan mula membesar dan orang biasa sebut, gemok air.  Jadi, jika kita mula kurangkan garam, maka kita tidak menakung banyak air dan berat air itu boleh dikurangkan.
6# Jangan Skip sarapan
Menurut satu kajian mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding mereka yang bersarapan. Kenapa? Kerana, sarapan menstabilkan hormone dan paras gula di dalam darah. Kadar metabolism juga meningkat untuk membakar kalori.
7# Makan dengan perlahan dan cermat
Nikmatilah makanan anda dan jangan lah makan seperti raksasa ( makan secara perlahan, tubuh akan menghantar isyarat kenyang.
8# Kunyah makanan kepada cebisan kecil
Kunyahlah makanan anda kecil kecil supaya makanan lebih mudah di hadam.
9# Makan kerap dalam jumlah yang kecil
Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit berbanding makan sekali dua tetapi pada kuantiti yang banyak.
Akhir kata, selamat berdiet dan amalkan pemakan dan kehidupan yang sihat.
Hubungi Siti, 019-552 2329 untuk ketahui lebih lanjut mengenai Shaklee dan Set kurus Shaklee mengikut kesesuaian anda. Ini kerana setiap daripada kita adalah unik :)
Mari saya tolong ringkaskan 9 Tips Kurus ni, anda boleh la screenshoot dan simpan :)