Sebenarnya menu ni lama dah buat, tapi asyik bertangguh je nak share kat sayang sayang semua. Hohoo
Ni ialah tulang akikah masa Raya Haji aritu. Kami buat kenduri akikah untuk anak kedua kami, di Kelantan.
Anak perempuan, jadi nya sebahagian je la kan..
Singgang Tulang nama menu nya..
Masa mula-mula saya dengar, saya pelik... sebabnya, kalau orang Jawa, singgang nya guna serai, bawang putih dan warna nya kuning atau pun jernih. Dan biasanya menggunakan ikan. Tak pernah lagi tengok mak buat singgang jawa tu guna tulang... Hahaa.. jakun jap...
Tapi, ternyata Singgang Tulang Resipi Kelantan ni, berbeza dengan Resipi Jawa tu.... Jangan tertukar ya... kang mak mentua suruh buat lain, ngko siap kan bahan-bahan lain.. kakakaaa
Tapi seriusly, rasanya, memang sangat sedap dan hihgly recommended untuk semua yang baru belajar memasak untuk pikat hati suami dan Anak-anak... Hehee sebab nya, Tersangat la mudah nya lahai... Pejam mata pun boleh tertido..kikiki jangan pejam mata masa masak ya, Merbahaya. Kalau ada yang kata pejam mata boleh jadi tu, membongak je... Hahaaa
Tak caya, meh tengok bahan-bahan dan cara membuat nya. Saya belajar dari Mak Mentua ku, Puan Raja Bidah Raja Setapa.
RESIPI Singgang Tulang Kelantan
Bahan bahan:
Tulang lembu
Bawang merah (hiris)
Bawang putih (hiris)
Lengkuas (hiris)
Halia (hiris)
Ketumbar (ditumbuk sedikit)
Asam keping
Cili kering (dipotong 2)
Garam
Serbuk perasa
Masukkan kesemua bahan di atas bersama tulang ke dalam periuk dan direbus hingga tulang empuk. Atau boleh juga direbus tulang terlebih dahulu. Masukkan garam dan sesuaikan rasanya.
Dah siap.
Cara hidang nya, sedap di makan bersama nasi panas.
*Nota kaki:
Yang membuat kan rasa singgang tulang nya tu terserlah ialah, lengkuas, biji ketumbar, bawang merah dan bawang putih jangan kedekut. Buh lebih tak pe, baru lah terangkat. Dan kalau suka pedas, boleh la bubuh cili kering Lebih.
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment