Kenapa berat badan cepat naik lepas makan Alfalfa dan Lecithin Shaklee

8/29/2014

Kenapa Makan Lecithin Dan Alfafa Berat Badan Naik???

Haa?? Aik macam mana boleh naik pulak??

image

Hmm...cuba fikir balik...ada buat macam kat bawah ni tak??

1. Makan lecithin dan alfafa semasa perut kosong?
2. Makan lecithin dan alfalfa lebih dari sukatan?
3. Makan set kurus shaklee ikut dos, tapi masih makan makanan berminyak macam nasi lemak dan roti canai atau Pendek kata tak kira kalori...
4. Tak bersenam langsung?

image

Haa ada tak buat camtu?? Tak pe, jawab dalam hati je erk...huhuu

Camni..meh nak story sikit. Bila ambil lecithin dan alfafa semasa perut kosong, makanan akan cepat dihadam dalam perut dan membuatkan perut cepat lapar.

Kalau kita makan ikut peraturan, masa perut dah kenyang (lepas makan) perut akan terasa kenyang lebih lama dan automatik selera makan akan turun. Takdela rasa nak makan merapu. Baru berat boleh turun dengan cepat dan lecithin membakar lemak yang sedia ada dalam badan bukannya membakar lemak yang baru masuk ke badan.

Haa inilah bezanya. Lecithin tetap melakukan kerja nya iaitu membakar lemak. Walaupun kita makan sikit atau banyak. Cuma kita yang tentukan lemak yang mana kita mahu ia bakar. Adakah lemak yang memang sedia ada dalam badan ataupun lemak yang baru masuk ke badan.....

Cerita ni dah semakin rumit. Hihii meh dekat sikit. Apabila kita dah kata kita mahu kurus maka kia haruslah tahu apa yang kita patut buat. Jadi kena kira kalori.

Pastikan ambil hanya 1000 kalori sehari. Barulah lecithin boleh membakar lemak yang sedia ada dalam badan dengan lebih efektif dan lebih cepat berat badan turun sekaligus membentuk tubuh badan yang lebih cantik.

Bayangkan jika kita makan dan tidak kira kalori main bedal je...dan berkata "xpe, lecithin dan alfalfa kan ada...boleh bakar lemak"

Yaa..betuuull..lecithin boleh tolong bakar lemak yang kia makan terlebih itu...tapi, tujuan kita makan lecithin adalah untuk kurus dan buang lemak dalam badan kita bukan buang lemak yang baru masuk. Betul tak...?

Jika ini berlaku, maka kita tidak akan kurus sebaliknya hanya maintain ataupun bertambah berat...haa nampak tak permainanan kita disitu...???

image

Lainlah jika tujuan kita ambil lecithin adalah untuk maintain berat dan sudah mempunyai berat yang ideal. Maka ia boleh. Jadi semuanya berbalik kepada tujuan kita...apa yang kita mahu dan terus menuju kearah itu.

Maka, bukan hanya lecithin dan alfalfa yang berkerja perlu ada kerjasama anda, lecithin dan alfalfa barulah proseas penurunan berat badan akan berlaku dengan lebih efektif!!! Lagi bagus jika ada Cinch shake mix juga. Kerana tak perlulah kira kalori. Sebab Cinch telah disediakan khas untuk anda ianya rendah kalori, penuh khasiat zat dan vitamin termasuk serat yang sangat penting untuk penghadaman.

Apa jadi jika ambil lecithin dan alfafa
lebih dari sukatan?? Makanan akan cepat dihadam dan perut cepat lapar. Selera makan naik, apalagi? Musti perut menjerit minta diisi.....hehehe.

Satu lagi kemungkinan ialah, anda selalu skip breakfast kan? Ikut kajian kalau kita skip breakfast, hari tu kita akan makan lebih dari biasa. Sebab tu orang putih kata "Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a pauper"

Cara makan yang baik adalah makan lebih kerap tapi makan sikit sikit. Makan 5 kali sehari dalam kuantiti sikit lebih baik daripada makan 2 kali tapi dalam kuantiti yang banyak.

Pastikan pengedar shaklee anda sudah terangkan betul betul cara makan lecithin dan alfalfa untuk kuruskan badan. Anda juga pastikan faham dan amalkan betul betul.

Ingat sunnah nabi, Makan sebelum lapar,
berhenti sebelum kenyang. Maksudnya mendalam tu....Makan sikit tapi kerap :)

Nabi kita Muhammad SAW dah ajar perkara ni lebih 1000 tahun lepas. Baru sekarang penyelidik barat bukan islam buktikan benda ni.

Dan akhir sekali, jika suka makan makanan berlemak dan berminyak, tak bersenam dan harapkan makan lecithin dan alfafa
untuk kurus mana boleh jalan. Input lebih dari output. Itu haruslah diingat :)

Selamat berusaha! Dimana ada kemahuan disitu ada jalan :)

image

Untuk mendapatkan khidmat nasihat dan jadual makan vitamin terus hubungi saya call/ wassap/ sms puan Siti 019-5522329

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

About Me

My photo

Saya Siti Zubaidah bt Basrah merupakan seorang isteri kepada En.Suami yang bernama Nik Azizon b Abd Samad dan Mama kepada Si Comel Nik Azeeza Zuyyin juga pekerja untuk sebuah Syarikat. Saya ingin mengajak anda semua juga keluarga saya untuk bersama hidup sihat dan ceria serta Cantik sini Cantik sana dengan mengamalkan produk yang di jamin Halal dan berasaskan bahan semulajadi. Saya juga adalah indipendent Shaklee Distribuor dan COD anda di sekitar Puchong, Kinrara, Equine Park, Seri Kembangan, Bukit Jalil, Dengkil, Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan seluruh Malaysia

Most Welcome