Kisah Rezeki dan Semut

1/30/2017

REZEKI

Nabi Sulaiman pernah bertanya seekor semut. "Wahai semut, berapa banyakkah makanan yg kamu perlukan utk hidup selama setahun??

Maka semut itu menjawab "wahai Nabi Allah Sulaiman, aku hanya perlukan makanan sebesar sebutir gula utk hidup selama setahun.

Maka Nabi Sulaiman mengurung semut tersebut di dalam sebuah botol dan diletakkan sebutir gula utk makanan semut itu.

Selepas setahun Nabi Sulaiman membuka tudung botol itu dan mendapati hanya separuh sahaja gula yg dimakan oleh semut itu.

Lalu Nabi Sulaiman bertanya kpd semut tadi, "Wahai semut, mengapa hanya separuh shj gula yg kamu makan dlm setahun??

Maka semut itu menjawab, " Jika diluar botol ini
aku yakin Allah akan bagi rezeki yg cukup kpd aku utk hidup, namun setelah kamu mengurung aku di dalam botol ini, aku tidak yakin manusia akan berikan aku rezeki yg cukup..Aku takut kamu terlupa utk membuka tudung botol ini setelah setahun..Oleh itu aku terpaksa berjimat cermat..

Begitulah kisah seekor semut yg cukup yakin dgn Rezeki Allah kepadanya..Manusia mcm kita kalau tidak yakin dgn Rezeki Allah maka lebih teruk daripada semut..

Yakinlah rezeki milik Allah, bukan milik Perdana Menteri, bukan milik kerajaan, bukan milik syarikat..Ianya milik Allah secara mutlak..

#syukurselalu
#Alhamdulillah

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

About Me

My photo

Saya Siti Zubaidah bt Basrah merupakan seorang isteri kepada En.Suami yang bernama Nik Azizon b Abd Samad dan Mama kepada Si Comel Nik Azeeza Zuyyin juga pekerja untuk sebuah Syarikat. Saya ingin mengajak anda semua juga keluarga saya untuk bersama hidup sihat dan ceria serta Cantik sini Cantik sana dengan mengamalkan produk yang di jamin Halal dan berasaskan bahan semulajadi. Saya juga adalah indipendent Shaklee Distribuor dan COD anda di sekitar Puchong, Kinrara, Equine Park, Seri Kembangan, Bukit Jalil, Dengkil, Bangi, Putrajaya, Cyberjaya dan seluruh Malaysia

Blog Archive

Most Welcome